Dette er så den første udgave af den 14-årige klumme, som alene går på nettet. Selv for en gammel IT-mand kan det godt give nogle udfordringer. Der er ingen tvivl om, at den kommende tid vil byde på nogle eksperimenter. Det gælder både form, indhold og ikke mindst længde. Det lyder meget nemt, men det er det ikke. Man læser bare ikke så langt eller længe på en webside, som man gør på en trykt avisside. Så bær venligst over med mig, hvis det kræver lidt tilpasning. Alle vil jo gerne lave et produkt, som også er læseværdigt – så alle kommentarer på disse områder er velkomne (ligesom de selvfølgelig er det på de rent indholdsmæssige områder).

Ser man på, hvad der er sket det seneste par uger, er det faktisk ikke alverden. Jo, der er blevet spillet fodboldkampe, men ikke noget, der har kunnet trigge mig i voldsom grad. Der har været massevis af spændende ting: hold, der forlod banen i protest, de obligatoriske udfald mod VAR (som dybest set munder ud i et manglende kendskab til, hvad VAR kan og nok navlig ikke kan), trænere, der hylede og skreg eller det, der er værre – vi er vist desværre tilbage i den situation, hvor alle ulykker er dommerens (eller nu om stunder også VARs) skyld. Tag dog for pokker at kigge indad ! Når vi kommer i en situation, hvor man er utilfreds med dommeren, vender det jo tilbage til spillerene. For uden dem ingen situation.  

Af diverse også personlige grunde er det ikke blevet til alverden af fodbold på TV de seneste uger – jeg har blandt andet indtil nu misset både African Cup of Nations og Asia Cup, hvor der ellers nok plejer at være gang i den og stof til et par klummer eller tre.

Men det blev dog til kampen onsdag aften mellem Liverpool og Chelsea, for den ville jeg ikke misse. Fremragende og forrygende fodboldkamp (fang den på streaming, hvis du kan nå det, for Premier League har det med at forsvinde hurtigt).  Masser af situationer i straffesparksfelterne – og ingen VAR-interventions, så vidt jeg kunne se. Her var der i den grad lagt et højt niveau.

Alle de prekære situationer blev løst uden problemer (jo, jeg kunne da godt have brugt et straffespark til Chelsea i 2. halvleg for en tackling på støttebenet, men hvis det er VARs vurdering, at det er ikke en klar og åbenlys dommerfejl, så er det det). Det var helt gennemgående en fremragende afgørelse, og der var heller ikke noget brok bagefter, hvilket plejer at være en god indikator. Jo, Pocchetino var ikke helt tilfreds hele vejen, men det ville jeg uden tvivl heller ikke have været, sådan som hans hold spillede.  

Liverpool var en klasse bedre det meste af vejen – og så mødte vi klassikeren ved stillingen 3-0, nemlig at skifte fire mand på én gang. Det bragte mindelser om én af Danmarks kvalikationskampe til EM. Og dette gik (heller) ikke godt. Så var der pludselig en form for spænding tilstede.

Med min klassiske baggrund  (længe siden, men den er der endnu) vil jeg minde om hybris og nemesis – aldrig udfordre skæbnen, for det er den, der vinder til sidst.

Og nu til noget helt andet. I den forgangne uge var der træningslejr for elite- og talentdommerne. Et af de helt faste indslag her er en teorimåling for alle. 20 1X2-spørgsmål i den tørre teori (her er der af gode grunde kun ét svar) – og så 20 videoclips på offside (ja / nej og eventuel strafbarhed) samt 20 clips på § 12 (det er den med grimme forseelser) – forseelse / følgestraf (advarsel / udvisning / ingenting).

Det er en helt fast retningslinje, at 75 % skal sidde i skabet. Men det hører med til historien, at dette er en måling (før sæsonen) og ikke en test, men selvfølgelig skal det give anledning til eftertanke hos dommerne (og os), hvis der er nogen, der ryger helt uden for skiven.

Og nu kommer vi så frem til ugens nyhed, nemlig de 20 1X2-spørgsmål, som vores elitedommere blev stillet, så nu vil jeg gerne invitere alle sofadommere til at deltage. Der bør, om alt går vel, være et link til spørgsmålene, og så er det med at have blyant og papir parat.

Svarene kommer selvfølgelig først i næste uge – hvor jeg vil lave det sædvanlige propaganda-skriv for at få flere dommere ind i folden. Vi mangler dem i den grad.

Så hvis man nu ikke lige ramte de 75 %, var det måske noget med et dommerkursus – eller bare et minimum af eftertanke ? Nærmere herom i næste uge.

Categories:

Kommende aktiviteter
Tidligere nyheder